Lovö Magasin

Gårdsbutiken på Drottningholm Öppet Lö-Sö 12-16

Om oss

Här älskar vi allt som har med småskalighet, närproduktion, handgjort, passion och kunnighet att göra.

Lovö Magasin startades 2011 av Ewa von Wowern.

Intresset för matlagning, hembakat och handgjort har jag burit med mig sen barnsben.
Min mormor Anna var en mycket duktig kocka med stor matkunnighet. Hon lagade mat bl.a åt Gustav V.
När jag var liten speta var det mormor Anna som var min barnvakt.
Dagarna med mormor bestod av att inhandla fina råvaror på torget av bönderna, diskutera kött hos slaktaren och få hem fisk från landet som skulle tas om hand direkt. 
Vi gjorde korv, sylta och pastejer. Rökte fisk, kött och korv. Bakade och lagade mat och la ingrönsaker.
Saftade, saltade och syltade. Inget fick förfaras.
Var brödet torrt och hårt gjorde mormor de mest gudomliga fattiga riddarna av det. Och fläskpannakakan var hög och saftig och en dröm att äta med de rårörda lingonen. Söndagsstekar med inlagd gurka och hemmagjorda vinbärsgelén med gräddsås tröttnade vi aldrig på.
Värre var det med paltbrödet och den vita såsen eller sommarsoppan. Huvva! Då ville jag hellre äta kalvtunga med rotmos. Mormors små egenskrivna kokböcker med en text så liten att det krävs förstoringsglas för att kunna läsa, är min största inspirations källa. Ur dem hämtar jag recept på både korv, mat och bakverk.
Min älskade mormor Anna
Ibland gör jag om dem lite efter mitt eget huvud. Lägger till och drar ifrån men en del recept är heliga och bör enbart tillagas efter mormors ursprung. Då är det som om honstår bredvid mig och kollar att jag gör allt rätt.
Dofterna sprider sig i köket och smaken för mig 40 år tillbaka i tiden.
Även min farmor har bidragit till mitt starka matlagningsintresse. Min farmor var skånska och var noga med de skånska traditionerna. Gåsagille med svartsoppa, rågbröd och inlagda sillar, äggakaka, spättekaka och skånsk äbblakauga. I släkten fanns det gästgifverier ända tillbaka till 1600-talet.Det är allt detta du får smaka på när du kommer ut hit för att fika eller äta.
En lång matlagningstradition både på farmor och mormors sida.
Så vad vore annat möjligt än att för mig föra mina kvinnliga matriarkers kunskap vidare?
Det ligger i blodet och i huvudet och i smaklökarna att laga mat.
På gården smaksätter vi honung, kokar marmelader, inläggningar, safter, såser, korvar och hembakat.
Vi köper även in närproducerat från väl utvalda leverantörer. Vi är mycket stolta över våra leverantörer och alla har var och en en varm plats i våra hjärtan. 

Café och Mat

På somrarna varje lördag och söndag dukar vi upp en stor salladsbuffé och till den serverar vi våra fina korvar eller det vegetariska alternativet med halloumi. Du får olika typer av spännande säsongsgrönsaker, sallader, grillade grönsaker, grillat surdegsbröd, hemmagjorda såser, röror, vinegretter och oljor gjort på ramslök eller hallon. Du blir garanterat mätt!

I cafét serverar vi egengjorda bakverk, surdegsbullar, praliner, kolasnittar, fairtradekaffe, te och saft. Det mesta är eko.

och mycket annat gott.        

 

Vision

Min vision är att skapa en lugn men kreativ miljö för oss stressade storstadsbor. Här kan du slå dig till ro en stund. Jag önskar att du som kundt kan hitta tillbaka till vad de verkliga värdena i livet är. Att jaga leken istället för allvaret. Att våga magplaska i stället för att snyggdyka för en stund. Hos mig finner du inte total perfektion men en massa hjärta.

Litta kultur

Visste du att Lovö Magasin är en Kulturförening? 
Förutom att bedriva butik och café har Lovö kulturförening som främsta uppgift att samordna olika aktviviteter för bygdens småskaliga tillverkare, odlare, ekojordbrukare, hantverkare från Ekerö, Färingsö, Adelsö, Lovö och Drottningholm i syfte att främja en levande Mälaröbyggd, samt vårda och bevara Lunda Gårds gamla byggnader såsom Sädesmagasinet och Ladan. Vi vill hålla Lovös historia levande för våra besökare. 
Varmt välkomna önskar jag Er
Ewa med personal